Is uw bedrijf klaar voor IBAN?

Datum 23-07-2013
Bericht geschreven door:
Is uw bedrijf klaar voor IBAN?

Nederland bereidt zich voor op de komst van één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). In de eurolanden kan iedereen straks met 1 rekening en 1 set betaalmiddelen rekeningen in eigen land en uit het buitenland betalen. Overschrijvingen, incasso's en betaalpassen kunnen dan zowel voor binnenlandse als voor grensoverschrijdende betalingen worden gebruikt.


Veranderingen Europese betaalmarkt door SEPA

Met de komst van SEPA verandert het volgende voor afnemers van betaaldiensten:
  • Betaalpassen en creditcards hebben een chip in plaats van een magneetstrip. Bij het betalen met de creditcard moet nu ook een pincode worden ingetoetst.
  • Voor het overboeken van geld wordt, ook bij binnenlandse betalingen, het zogenaamde International Bank Account Number (IBAN) gebruikt. Uiterlijk 1 februari 2014 maakt iedereen gebruik van IBAN. Het IBAN bestaat uit een landcode (2 letters), een controlegetal (2 cijfers) en het (voor bepaalde landen aangevuld) nationaal rekeningnummer. Het nummer staat al vermeld op bankafschriften. Steeds meer overheidsorganisaties en bedrijven maken al gebruik van het IBAN voor alle overschrijvingen en incasso’s.
  • De terugboektermijn van een incassobetaling is verruimd van 30 dagen naar 8 weken. Dit is geregeld in de Payment Services Directive (PSD), een Europese richtlijn voor betaaldiensten.

Dezelfde regels voor Europese betaalmarkt

De komst van SEPA is het logische vervolg op de euro. Nu bestaan er tussen de eurolanden nog grote verschillen in producten voor betalingsverkeer. SEPA zorgt ervoor dat deze verschillen grotendeels verdwijnen. Voor consumenten ontstaat meer duidelijkheid als overal dezelfde voorwaarden gelden.

De komende periode maakt Nederland zich gereed om over te gaan op IBAN als rekeningnummer. Zowel bedrijven als consumenten. Zonder maatregelen is er straks geen betalingsverkeer meer mogelijk. De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn namelijk na 1 februari 2014 niet meer te gebruiken. Het is belangrijk dat bedrijven, overheden, verenigingen en alle andere organisaties tijdig actie ondernemen om op tijd gereed te zijn voor deze overgang.

Bron:
www.rijksoverheid.nl