Paard en recht

Datum 05-10-2015
Vanaf vandaag zal er, naast de gebruikelijke nieuwsbrieven over verschillende rechtsgebieden, regelmatig een nieuwsbrief met betrekking tot hippisch recht worden geplaatst. In deze eerste nieuwsbrief hierover wordt dan ook een inleiding over dit onderwerp gegeven.
 
Paard en recht
 
De paardensport is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een half miljoen Nederlanders zich in meer of mindere mate bezighoudt met de paardensport. Nederland is daarmee in de loop der jaren een “paardenland” bij uitstek geworden. Dit geldt zowel op recreatief als professioneel niveau.
 
Een paard is een prachtig bezit, maar kan helaas ook veel juridische problemen met zich mee brengen. In de juridische wereld wordt dan gesproken over hippisch recht. Met hippisch recht wordt al het recht bedoeld dat op de een of andere manier met paarden te maken heeft.
 
Bij hippisch recht kunt u bijvoorbeeld denken aan: 
  • Gebreken na verkoop of aankoop van een paard. Net als een huis kan een paard na de aankoop tekortkomingen vertonen. Waar kunt u als koper aanspraak op maken en hoe sterk staat u als verkoper?
  • Opstellen en beoordelen van contracten;
  • Betaling van de koopprijs van een paard (incasso);
  • Pensionklanten die de rekeningen niet betalen (incasso);
  • Omgevingsrecht: welke vergunningen zijn nodig om een bak of stapmolen te bouwen en welke rechten heeft u als de gemeente niet meewerkt of een buurman bezwaar aantekent?
Als u als ondernemer, paardeneigenaar of ruiter denkt een (mogelijk) juridisch probleem te hebben met een paard of over iets wat paard-gerelateerd is, neem dan gerust vrijblijvend contact op met 06-54366691 of per e-mail p.vanrossum@vanrossumadvocaten.nl, zodat wij kunnen kijken of en hoe we het probleem kunnen oplossen.