Voornemens een paard te kopen? Leg de koop vast in een koopovereenkomst.

Datum 17-11-2015
Voornemens een paard te kopen? Leg de koop vast in een koopovereenkomst.
 
Bij het kopen van een paard is het verstandig om de koop van het paard vast te leggen in een koopovereenkomst. Als u een schriftelijke koopovereenkomst heeft kunt u altijd in een later stadium op dit document terugvallen, mocht er bijvoorbeeld een geschil ontstaan. Zonder verkoopovereenkomst heeft u geen enkel tastbaar bewijs dat het paard werkelijk van u is.
 
Ook voor de verkoper is een koopovereenkomst handig. De verkoper kan met de koopovereenkomst aantonen welke garanties hij geeft en onder welk voorwaarden het paard is verkocht.
 
U kunt de koopovereenkomst zelf of samen met de koper opstellen. Het is belangrijk dat in de koopovereenkomst minimaal het volgende is opgenomen:
 
·         De juiste tenaamstelling van de koper en verkoper
·         De koopsom
·         Een goede beschrijving van het doel waarmee je het paard koopt en de eisen die daarbij horen. 
·         Het chipnummer en paspoortnummer en eventueel de behaalde sportresultaten
·         Wanneer en onder welke voorwaarden het paard wordt geleverd
·         Mogelijke proeftijd en voorwaarden van de proeftijd.
·         Mogelijke garanties die de verkoper geeft of opmerkingen die de verkoper over het paard doet
 
Naast deze bepalingen kunt u ook de ontbindende voorwaarden in overeenkomst opnemen, bijvoorbeeld wanneer het paard nog gekeurd dient te worden na ondertekening van deze overeenkomst. Neem in de overeenkomst ook duidelijk op wie de kosten van de betreffende keuring gaat betalen.
 
Het is verstandig wanneer u op zoek gaat naar een nieuw paard om een koopovereenkomst op te stellen. U bent dan goed voorbereid en kunt de verkoper duidelijk maken dat er zonder contract niet wordt gekocht. Mocht de verkoper bezwaar hebben tegen een koopovereenkomst dan kunt u zich afvragen of u dit paard wel zou moeten kopen.
 
Een paard is niet goedkoop. Een ervaren advocaat kan u adviseren en bijstaan bij het opstellen van een koopovereenkomst. Zo bent u verzekerd van een goede overeenkomst en voorkomt u problemen in een later stadium.
 
Deze nieuwsbrief wordt zo zorgvuldig mogelijk samengesteld. Niettemin kan geen aansprakelijkheid worden aanvaard voor mogelijke onjuiste berichtgeving.